portfolioportfolioportfolioportfolioportfolio

Chris Semmelink

Chris Semmelink

Chris Semmelink

Over Chris Semmelink

Chris Semmelink werd geboren in 1962 te Arnhem. Na de middelbare school volgde hij een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (website). Hij studeerde af in 1994, aan de afdeling Vrije Kunst. Zijn afstudeerwerk betrof een serie van de vier seizoenen; herinneringsbeelden aan vier lokaties in de betreffende seizoenen. Hij heeft zich niet alleen toegelegd op schilderwerk, ook was hij als decorontwerper verbonden aan theatergroep "De Bus" te Arnhem. Tegenwoordig concentreert hij zich op vrij werk (schilderijen en tekeningen), en schildert voornamelijk landschappen.
Sinds 2005 woont en werkt Chris in Deventer; zijn werkruimte bevindt zich in ateliercomplex "De Plataan" in Deventer. Hij is lid van de Deventer Kunstenaarsvereniging VBK.

Chris Semmelink over zijn werk

"Mijn referentiekader is de schilderkunstige traditie; ik word geďnspireerd door schilders als Piero della Francesca, Vermeer, Bonnard en Vuillard. Mijzelf plaatsen in deze traditie van het schilderen vind ik belangrijker dan vernieuwing als uitgangspunt."

"Het vertrekpunt is altijd de waarneming; visuele indrukken die mij ooit troffen liggen ten grondslag aan mijn werk. Vaak zijn dit herinneringen aan reizen; weidse, zonovergoten landschappen of besloten, melancholieke stadsbeelden.
Waar ik naar streef is het verbeelden van een toestand van verstilling. Het stoppen van de tijd, het stilzetten van het moment. In die zin zijn mijn schilderijen ensceneringen in gestold licht; werelden waarin kleurtonen en contouren vervagen.
Uiteindelijk probeer ik een wereld van schoonheid te bereiken, een schoonheid die zich aan de toeschouwer ontvouwt en zich in stilte openbaart."

"Mijn schilderijen zijn gebaseerd op de werkelijkheid; de wereld om mij heen.
Toch is mijn werk niet persé realistisch. De motieven veranderen door het schilderproces; vormen vervagen, verdwijnen of verschijnen opeens "uit het niets". Kleuren krijgen extra diepte,worden verzadigder, rijker en feller dan in de realiteit. Zo ontstaat mijn kijk op de wereld om mij heen."

Voordracht van Chris Semmelink

Op zaterdag 19 februari 2011 hield Chris Semmelink tijdens de opening van een expositie van zijn werk in de School van Frieswijk een voordracht over zijn werk en zijn beroep.
Klik hier om de tekst van deze voordracht te lezen.